2021 Men

Veljesten roihu kasvaa - Espanja nurin 3-0

pe, syysk. 3 2021

Suomen lentopallomaajoukkueen koti-EM-turnauksen toinen ottelu Tampereen Hakametsässä päättyi 3-0 voittoon Espanjasta. Erälukemat 25-19, 25-20 ja 25-18. Ottelu vahvisti selkeästi veljesjoukon matkaa alkulohkosta jatkopeleihin, kun jäljellä on vielä kolme ottelua.

Suomen avauskokoonpano: Eemi Tervaportti, Urpo Sivula, Antti Ronkainen, Sakari Mäkinen, Sauli Sinkkonen, Tommi Siirilä, Lauri Kerminen (L). Sama kuin avausottelussa Pohjois-Makedoniaa vastaan.

Ottelun kuva oli alusta pitäen selkeä, koska jo kaksi ottelua hävinnyt Espanja tarvitsi jatkopaikkaansa ajatellen voiton. Jatkopeleihin Puolaan kun matkaa lohkon neljä parasta.

Ensimmäiset pisteet jaettiinkin tasamatkaa, mutta Suomi sai vähitellen otetta kotijoukkueesta. Kun muun muassa Sakari Mäkisen torjuntavire pysyi avausottelun kaltaisena, ei Espanja avauserässä pelin juonesta lopulta kiinni saanut. Mäkisen ja Urpo Sivulan ohella avauserän hahmo oli Tommi Siirilä, joka onnistui sekä hyökkäyspäässä että puolustustehtävissä. Siirilän tehot avauserässä 8/+7.

Avauserän lopuksi pelattiin pari huimaa pallorallia. Lauri Kerminen loisti liberon paikalla ja lopullisesti erän sai ratkaista Antti Ronkainen, erä Suomelle 25-19. Mainittakoon, että erässä kentällä piipahti myös Joonas Jokela, joka teki näin syöttövaihdossa ensiesiintymisensä aikuisten arvokisatasolla.

Toiseen erään odoteltiin sisuuntunutta Espanjaa ja joukkue tulikin kentälle vauhdilla. Erää edettiin tasatahtiin, mutta Suomi loisti hurmoksellisen kotiyleisönsä edessä. Vaikka peli oli avausjaksoa tasaisempi, ei Veljesten peli-iloa ei vienyt mikään. Tilanteessa 16-19ään taituruuttaan näytti yksi ottelun hahmoista, passari Eemi Tervaportti, pyöräyttämällä pallon kenttään. Erän hienoin palloralli tilanteessa 20-23, sen päätti puolestaan Urpo Sivula ja erä Suomelle 25-20.

Kolmannessa erässä korostui muun muassa se, että konkari Sivulan peliä ei pysäytetty, sitäkään, tänään. Mies oli veljesilmeen ruumiillistuma, 22-16een nähtiin suorastaan nerokasta suorittamista ja Sivulan tehot lopulta ottelussa 15/+8.

Nostetaan koko ottelusta toistamiseen esille myös yleispelaajana loistanut Sakari Mäkinen, joka ei kunnioittanut mitään eikä ketään. Onnistujista iso hatunnosto myös puolustukselle, joka toimi huimissa palloralleissa kautta koko ottelun ja toki päätöserässä.

Ja tässä päätöserässä, joka oli Suomen, Espanja tuli vielä 18-24ään, mutta Suomi ei kuvia kumarrellut. Tommi Siirilä sivalsi ratkaisupallon kenttään ja Suomelle päätöserässä voitto lukemin 25-17. Koko ottelu siis Veljeksille suoraan 3-0.

-Olimme ehdottomasti joka osa-alueella parempia kuin mitä avausottelussamme, totesi Tommi Siirilä.

Siirilä kiitteli moneen otteeseen erityisesti kotiyleisöä, joka siivitti Veljekset tämän iltapäivän vireeseen.

-Kesällä vielä jännitin kovin, mitä otteluista tulee, jos tänne ei saisikaan päästää yleisöä. Tämän kaiken jälkeen yleisön edessä pelaaminen tuntui niin mahtavalta, ettei sitä voi sanoin kuvailla, jatkoi Siirilä ja totesi, että kahden voiton jälkeen on erittäin helpottavaa jatkaa kohti seuraavaa ottelua. Toki Siirilä myönsi, että Veljekset lähtee Venäjä-otteluun selkeästi altavastaajana.

Suomen turnaus jatkuu siis heti sunnuntaina huippuottelulla olympiakakkosta Venäjää vastaan. Ottelusta on tulossa monessakin mielessä ikimuistoinen, tekeehän monivuotinen maajoukkuepelaaja ja Suomen maajoukkuettakin valmentanut Tuomas Sammelvuo paluun kotimaan kentille. Nyt siis Venäjän olympialaisissa hopealle luotsanneen Venäjän päävalmentajana.

Sammelvuon urakka jatkuu toki jo tuota ottelua ennen tänä iltana Alankomaat vastaan. Alankomaat puolestaan kaatoi eilisillan ottelussaan Pohjois-Makedonian ja Venäjä hävisi avausottelunsa Turkkia vastaan.