2021 Men

Venäjä parempi - Veljekset myivät nahkansa kalliilla

su, syysk. 5 2021

Jos lauantaina Tampereen Hakametsässä juhlittiin Suomen murskavoittoa Espanjasta, niin sunnuntaina Venäjä näytti suomalaisille kaapin paikan. EM-kilpailujen kolmas Suomen ottelu meni naapurimaalle erin 3-1, erälukemien ollessa 22-25, 25-15, 25-23 ja 25-17. Mainittakoon, että Suomi ei ole 11 vuoteen ottanut Venäjältä erääkään ennen sunnuntai-iltaa ja koko historiassakin Suomi on onnistunut kaatamaan Venäjän vain kahdesti.

Jo ennen ottelua oli jotakuinkin selvää, että Veljekset matkaa jatkopeleihin Puolaan, mutta mikäli alkulohkon lopullinen sijoitus on kolmas tai neljäs, se tarkoittaa jatkoon huomattavasti kovempaa vastusta kuin mitä lohkon kahden kärjelle on tiedossa.

Veljekset joutuivat otteluun ilman Sakari Mäkistä ja Miki Jauhiaista. Lisäksi Eemi Tervaportti seurasi peliä Espanja-pelissä saamansa vaivan takia vaihdosta. Mäkinen ja Jauhiainen olivat ottelusta poissa varatoimenpiteenä, joka tuli EM-kisaorganisaation ja terveydenhuollon ammattilaisten toimesta. Varotoimenpide johtui tiukasta seulasta koronatestaamisessa ja pieniinkin indikaatioihin reagoidaan vahvalla testaamisella.

Suomen avauskokoonpano: Antti Ronkainen, Mikko Esko, Niko Suihkonen, Tommi Siirilä, Urpo Sivula, Sauli Sinkkonen, Lauri Kerminen (L). Niko Suihkonen ja Mikko Esko nousivat uusina avauskokoonpanoon.

Venäjä konttasi Turkkia vastaan, ja helpolla se ei päässyt myöskään Hollannin käsittelyssä. Mitä siis oli odotettavissa tänään sunnuntaina Suomea vastaan? No, ainakin se, että olympiakakkosen ylpeyden päälle oli käyty ja peliin piti tulla sen mukaisesti.

Ensimmäisen erän iloisin hetki oli Mikko Eskon ässä Venäjän kenttään, tilanne Suomelle 11-7 ja Sammelvuo turvautui Venäjän kanssa ensimmäiseen aikalisään. Huiman avauserän myös vei Suomi lukemin 25-22. Ja toistetaan siis vielä kerran, että Suomi ei aivan jatkuvalla syötöllä ota olympiakakkoselta eriä.

Toiseen erään tuli selkeästi jämerämpi Venäjä. Joukkue sai tauolla selkeästi paremmin otteesta kiinni. Se loisti muun muassa syöttöpelissä ja mursi näin Veljesten vastaanottopeliä.  Joukkueen hahmona luuti muun muassa Dmitri Volkov, joka tehtaili kahdessa ensimmäisessä erässä pisteitä 11. Erä Venäjälle 25-15.

Mutta ei suomalaisveljeksiä ei niin vain kaadeta. Kolmanteen erään Suomi tuli hurmiotuneen kotiyleisön eteen ja tuo erä, se ei totisesti jättänyt suomalaisyleisöä kylmäksi. Niko Suihkonen näytti viimeistään tässä erässä, että hän oli luottamuksen arvoinen mies tähän otteluun. Näin myös nuori Aaro Nikula, joka paransi menoaan koko ottelun varrella. Ei liene liioittelua sanoa, että illan otteet ovat vasta alkua reippaasti yli kaksimetrisen Nikulan uralla.

Erän viimeisiä pisteitä haettiin pitkään, Sammelvuo käytti kaksi aikalisää, Banks yhden. 24-23 tilanteessa Venäjä haastoi Suomen tasoituspisteen. Haaston tuomion jälkeen Suomi teki vastahaasteen ja rikkeitä ei torjunnasta lopulta löydetty ja upea erä Venäjälle 25-23.

Neljännen erän alussa Suomi vakuutti jälleen ja erää edettiin piste pisteeltä tasatahtiin. Aivan loppuun saakka kuitenkaan Suomen huima yritys ei riitä ja päätöserä menee Venäjälle 25-17.

-Hienoa oli pelata ja sanoisin, että pelimme oli ajoittain melko hyvääkin. Ajattelen, että pikkuisen enempi vielä rohkeutta, niin lopputulos olisi voinut olla vaikka toinen, totesi ottelun ikänestori Mikko Esko pelin jälkeen.

Esko kiitteli moneen otteeseen erityisesti kotiyleisöä, joka tuki joukkuetta alusta loppuun.

-Se tunne, kun vihdoin sai pelata elävän yleisön edessä. Eihän sille vedä vertoja mikään, Esko jatkoi.

Mielenkiinnolla odotettiin myös Tuomas Sammelvuon paluuta kotiyleisön eteen.

-Itse asiassa olin huomattavasti hermostuneempi ennen avausottelua Turkkia vastaan, mutta olihan tietenkin aivan mielettömän hienoa pelata juuri täällä Suomea vastaan, Sammelvuo kertasi.  Ja totesipa venäläistynyt suomalainen myös, että lauloi ottelun alussa kansallislaulut molempien joukkueiden mukana.

Suomi viettää maanantaina välipäivää ja jatkaa otteluita tiistai-iltana Hollantia vastaan. Vielä keskiviikkonakin Tampereen Hakametsässä saadaan nauttia maailmantason lentopallosta, kun Suomi kohtaa alkulohkon viimeisessä ottelussaan etukäteen Suomen kanssa jotakuinkin tasavahvaksi rankatun Turkin.